Wilbur Smith ile tanışmamı ve hayatı hakkında bildiklerimi ilk yazımda yazmıştım. Şimdi ise Wilbur Smith kitapları ve okuduğum kitapları hakkındaki görüş ve yorumlarımı aktaracağım. Şimdi bu yazımız ise serinin son bölümü olacak gibi görünüyor. İleri ki günlerde belki diğer kitaplarını da yorumlayabilirim. Şimdi gelelim yazımızın asıl konusuna.

Wilbur Smith kitaplarını genellikle bağımsız olarak kaleme almıştır. Ancak Wilbur Smith’i gerçek anlamda okuyucusu ile buluşturan kitapları 3 ana seride toplamıştır.

  • Courtney Serisi
  • Ballantyne Serisi
  • Mısır Serisi
Wilbur Smith Kitapları
Wilbur Smith Kitapları

Courtney serisinde İngiliz ve diğer Avrupalı denizcilerin 1600 lü yılların sonunda Afrika’yı keşfetmeleri anlatılmaktadır. O yıllarda Afrika’ya gelen misyonerler yerli halka Tanrının varlığını anlatarak onları ikna etmeye çalışmışlardır. Zaman zaman inanmayan yerlilere zor kullanarak ikna etmeye çabalamışlardır. Ancak yerliler direniş göstermişlerdir. Böylece sömürgeleşme başlamıştır.

Wilbur Smith bu bağlamda Courtney serisinde 21 kitap yazmıştır.

Diğer bir seri olan Ballantyne serisi ise Avrupalıların Afrika’da maden ocaklarını ele geçirmesini anlatır. Bunun yanı sıra siyasi olarak da güç kazanan Avrupalı sömürgeciler Afrika insanın yaşamına yön vermeye başlarlar.

Kısaca Ballantyne serisi 7 kitaplık bir seriden ve yerliler ile sömürgeciler arasındaki çatışmalardan oluşmaktadır.

Bir diğer seri olan ve benimde en çok ilgimi çeken seri ise Mısır serisidir. Özellikle firavunların yaşamına ilgi duymuştur. Böylece Mısır hakkında yazmaya karar vermiştir. Firavunların yaşamına ilişkin araştırmalar yaparak notlarını derlemiştir. Bunları yazmaya başlayınca Courtney ve Ballantyne serilerinden sonra Mısır serisi ortaya çıkmıştır.

Antik Mısırlıların bilinen en büyük savaşları Hiksoslara karşı ile yaptıkları savaştır. 12 nci hanedanlık döneminde Nil nehrinin karşısına yerleşen Hiksoslar, Mısır’ı ele geçirip çift taca sahip olmayı amaçlamaktadırlar. Mısırlıların en büyük güç sembolleri Şahin ve Kobra başlı taçlardır.

Wilbur Smith Kitapları

İlk serbest denemesi: Tanrılar önce kızdırır

“The gods first make mad – Tanrılar önce kızdırır” Wilbur Smith’in ilk roman denemesidir. Ancak Wilbur bu kitabından istediği ilgiyi bir türlü görememiştir. Bir süre yazmaya küsen Wilbur vergi dairesinde çalışmaya başlamıştır. Bir süre işine ve hayatına yön verme amacıyla burada çalışmayı sürdürür. Bir yıl sonra menajerinden aldığı bir telefon onu yeniden yazmaya teşvik etmiştir. Bunun üzerine Wilbur Bencil’i kaleme alır.

Benim Wilbur’u tanıyıp okumaya karar verdiğim ilk kitabı “Leopar Karanlıkta Avlanır” olmuştur.

Bencil – (When The Lion Feeds)

Wilbur Smith Kitapları arasındaki ilgi gören ilk kitabı

Bencil’de Waite Courtney ve ailesinin Afrikada geçen yaşamlarından bahsetmiştir. Kitapta adı geçen Courtney Wilbur Smith’in dedesinin adıdır. Sean ve Garrick Courtney küçük yaşlardan beri bir çok maceraya atılmışlardır. Babalarının maden işletmeciliği ile bölgenin yerli halkı olan Zuluları çalıştırması ve onları her türlü işlerinde kullanmasına tanık olmuşlardır. Romanda Zuluların boyun eğmez karakterleri, savaşçı ruhlarının dolu dolu anlatıldığını görüyoruz.

Courtney Serisi

  1. Bencil – (When the Lion Feeds) 1964
  2. Fırtına – (The Sound of Thunder) 1966
  3. Bir Serçe Düştü – (A Sparrow Falls) 1977
  4. Alev Kıyıları – (The Burning Shore) 1985
  5. Hükmedenler – (Power of the Sword) 1986
  6. Gazap – (Rage) 1987
  7. Şimdi Ölmek Zamanı – (A Time to Die) 1989
  8. Tuzak – (Golden Fox) 1990
  9. Yırtıcı Kuş – (Birds of Prey) 1997
  10. Muson Yağmurları – (Monsoon) 1999
  11. Mavi Ufuklar – (Blue Horizon) 2003
  12. Güneşin Zaferi – (The Triumph Of The Sun) 2005*
  13. Avcının Kaderi – (Assegai) 2009
  14. Altın Aslan – (Golden Lion) 2015 (Giles Kristian ile)
  15. War Cry – 2017 (David Churchill ile)
  16. The Tiger’s Prey – 2017 (Tom Harper ile)
  17. Courtney’s War – 2018 (David Churchill ile)
  18. Ghost Fire – 2019 (Tom Harper ile)
  19. King of Kings – 2019 (Imogen Robertson ile)*
  20. Legacy of War – 2021 (David Churchill ile)
  21. Storm Tide – 2022 (Tom Harper ile)

Ballantyne serisi ile ortak eserler*

King of Kings ve Güneşin Zaferi eserleri Courtney ve Ballantyne serilerinde birbirlerine atıfta bulunarak bütünleşmiştir.

Şahin (Flight of the Falcon) – Wilbur Smith

Wilbur Smith 1980 de yazdığı Şahin romanında Ballantyne lerin 1860 larda Afrikaya çıkarak misyonerlik yaparak yerli halkı sömürmeye başlamışlardır. Bununla birlikte birçok olaylar ve iç savaşlara neden olmuşlardır. Londra Misyonerler Derneği İngiliz gemicilere bağış ve desteklerde bulunarak misyonerliğin Afrika kıtasında yaygınlaştırılmasını amaçlamışlardır. İngiliz denizciler bu görevi yerine getirmek için gemilerinde mutlaka birden fazla din adamı bulundurmaya zorlanmışlardır.

Wilbur Smith Şahin de, Ballantyne lerin Afrika ayak basmalarını ve bu süreçte de yerleşmelerini anlatır.

Ballantyne Serisi

  1. Şahin – (A Falcon Flies diğer adı Flight of the Falcon) 1980
  2. Sürek Avı – (Men of Men) 1981
  3. Meleklerin Gazabı – (The Angels Weep) 1982
  4. Leopar Karanlıkta Avlanır – (The Leopard Hunts in Darkness) 1984
  5. Güneşin Zaferi – (The Triumph Of The Sun) 2005*
  6. King of Kings – 2019 (Imogen Robertson ile)*
  7. Call of the Raven – 2020 (Corban Addison ile)

Courtney serisi ile ortak*

Leopar Karanlıkta Avlanır (The Leopard Hunts In Darkness) Wilbur Smith

Wilbur’un kendine beni hayran bırakan okuduğum ilk kitabıdır. Aslında öncesinde yazılmış birçok kitabı bulunmaktadır. Ancak beni bu kitabı ile Courtney serisini okumaya heveslendirdi. Kitapta anlatılan ise o dönemde Avrupalı denizcilerin Afrika’yı keşfederek oralarda sömürgeciliği nasıl başlattıklarını anlatır. Bölgesel iç savaşlar, açlık ve beyaz insanın baskısıyla ezilip sömürüye maruz kalan Afrika halkından bahsedilir.

Nehir Tanrısı (River God) – Wilbur Smith

Nehir Tanrısı köle Taita’nın anlatımıyla kaleme alınmış bir kitaptır. Taita, Nil nehrinin verimliliğini ve o bölgenin detaylarını en iyi bilen kişidir. Bu bilgeliği ile Tanus’a her türlü savaş ve avlanma taktiklerini öğretmektedir. Aynı zamanda kölesi olduğu Lord İntef’in kızı Lostris’in eğitimiyle özel olarak ilgilenmektedir. Çünkü Lostris Firavuna gelin olarak verilmiştir. Firavunla evlenen Lostris bir erkek çocuk dünyaya getirir. Fakat tam da bu dönemde Mısır Mezopatamya’dan gelen Hiksos’ların saldırısıyla büyük bir yıkıma uğrayacaktır. Mısır’ın sahibi olan firavun bu savaşta ağır yara alıp ölünce Lostris henüz bebek olan oğlu büyüyene kadar ona naiplik yapacaktır.

Mısır Serisi

  1. Nehir Tanrısı – (River God) 1993
  2. Yedinci Papirüs– (The Seventh Scroll) 1995
  3. Büyücüler Kralı- (Warlock) 2001
  4. Yazıt- (The Quest) 2007
  5. Çöl Tanrısı- (Desert God) 2014
  6. Pharaoh – 2016
  7. The New Kingdom – 2021 (Mark Chadbourn ile)
  8. Titans of War – 2022 (Mark Chadbourn ile)

Mısır Serisi ve Wilbur Smith’e olan hayranlığım

Wilbur Smith’in yazdığı kitapların hepsini çok severek okudum. Fakat benim için Mısır serisinin önemi her zaman başka olmuştur. Çünkü serinin ilk kitabı olan Nehir Tanrısı ve Yedinci Papirüs beni en çok etkileyen iki kitaptır. Her iki kitabın iki ana kahramanı Lostris ve Taita ile tanıştıktan sonra hayatımda büyük değişimler yaptım. Çünkü hayali bir karakter de olsa Lostris ile neredeyse birebir aynı karakterlere sahip olduğumu düşünüyorum. Sadece farklı zamanlarda farklı olaylarla farklı hayatları yaşadık. Mısır serisinin bütün kitapları çok anlamlı ve çok farklıdır. Tarihe olan ilgim ve onları okuma kararımı da Wilbur Smith’in Antik Mısırı anlattığı kitapları sayesinde aldım.

Sabırla okuduğunuz ve okumaya değer gördüğünüz için teşekkürler.

Benzer Gönderiler