Mutlu Ailem, 2017 yılı Gürcü yapımı bir filmdir. Filmde, ayakta kalmaya çalışan kadın duyarlılığı incelikle işlenmiştir. Gürcü sinemasının bütün içtenliği ve ince insan duygularının başarılı bir şekilde beyaz perdeye aktarıldığı görülmektedir. Ataerkil toplumda yaşayan bir kadının hayatı başarıyla anlatılmıştır.

Bir ailenin üyesi olan Manana nın ev, iş ve hayatı arasında geçen yaşam yolculuğu başarıyla kurgulanmıştır.

Manana ve Mutlu Ailem

Gürcistan’ın Tiflis şehrinde geçen hikayede, üç neslin aynı çatı altında nasıl yaşamaya çalıştığı anlatılır. Aile bireylerinin birbirinden kopuk, aile kavramından uzak hayatlar sürmesinden bahsedilmektedir. Ailenin yaşadığı bu çöküşten en çok evin annesi ve kızı Manana’nın etkilendiği görülmektedir.

Manana’nın hikayesi, Tiflis’te bir lisede edebiyat öğretmeniyken evden ayrılma kararı almasıyla başlar. Bu isteğini annesi, babası, eşi ve çocuklarına söylediğinde evde büyük bir kargaşa olur. Aslında Manana aldığı bu karardan asla dönmeyecektir. Bundan sonra kendine yeni bir yaşam biçimi hazırlamayı düşünür. Böyle bir süreçte çekeceği sıkıntılar onu biraz olsun yıpratacaktır. Ancak o bunların üstesinden geleceğini bilmektedir.

Manana, bu ailede düşlediği hayatı bir türlü yaşayamamaktadır. Bunun için ailesinden ayrılıp kafasını dinleyebileceği ve yalnız bir yaşam biçimini arzulamaktadır. Bunun baskın hale gelmesi Manana’yı ev arayışına iter. Başka bir mahallede yalnız yaşayacağı bir ev bulur. Oraya yerleşerek okulu ve evi arasında bir yaşam sürmeye başlar. Ancak ailesi ve çevresindekiler onun bir aile dramı yaşadığını düşünmektedirler. Onu evdeki bazı sorunların buna ittiği düşüncesi ile evine geri dönmeye ikna etmeye çalışırlar.

Ancak Manana durumunu kimseye anlatamaz ve uzaklaşmaya çalıştığı ailenin daha geniş bir formu ile yüzleşmek zorunda kalır. Akrabaları Manana’nın eve dönmesi için bir takım etkinlikler düzenlemeye başlar. Ama Manana sürekli bu ortamlardan uzaklaşmaya çalışır. Bunlar doğum günü partileri, eski okul arkadaşları ile toplantılar, eğlenceler ama Manana için artık anlamsız gelen partiler.

Kocası bu süreçte onun yalnız yaşamasını kabullenemez. Aslında fırsat buldukça yanına gitmeye çalışmaktadır. Manana’yı ikna sürecindeki partilerin birinde kocasının başka bir kadından bir çocuğu daha olduğunu öğrenir. Doğal gaz memuru olarak evlerine giderek onların kim olduğunu öğrenmeye çalışır. Ama onlarla konuşmaz. Sadece onları görüp tanımanın burukluğu içinde oradan ayrılır.

Bir öğretmenin yaşamı

Mutlu Ailem de mutsuzluğun adı “Manana”

Mutlu Ailem, üç neslin bir arada bulunmasıyla mutluluğun sağlanıp sağlanmadığına çok iyi örneklerden biri olan güzel bir filmdir. İzleyiciye kalabalık bir aile ilişkisinin bazen yıkılıp yeniden inşa edilmeye ihtiyacı olup olmadığını sorgulatmaktadır. Cesaret ve özgüvenin kişinin içinde olduğu betimlenmiştir. Kişilerin aldığı kararlara saygı duyulması gerektiğini ve kişisel yaşantıya kimsenin karışma hakkı bulunmadığı anlatılmaktadır.

Filmde, Tiflis’in karamsar yaşam biçimi beyaz perdeye aktarılmıştır. Kostümlerin yöresel olması ve renk seçimlerinde oldukça başarılı seçimler yapıldığı görülmektedir. Bunların yanı sıra kişilerin neşeli yanlarını sunmakta da oldukça başarılı bir yapım olduğunu da görülüyor. Ama kenar mahalle yaşantılarında genellikle aile bağlarının zayıfladığı zamanlarda birlikteliklerin ön plana çıktığı da bilinmektedir. İnsanın kendini yalnız hissetmesine bile müsaade yoktur. Birliktelik, aile gibi kavramların insan hayatında ne kadar önemli olduğunu görmek adına psikolojik drama türünde güzel bir yapım olmuş.

Dramatik yaşam hikayeleri içinde olan aile bireylerinin karamsarlıkları ve içine kapanıklığına pek dikkat edilmez. Bu nedenle psikolojik sorunlar yaşayan kişiler içlerine kapanır ve yalnız kalmayı tercih ederler. Bu gibi hikayeler gün yüzüne çıktığında ise bu sefer aile bireyleri kişiyi yalnız bırakmazlar.

Aslında kalabalık bir ailede yaşıyorsanız, psikolojinizin bozulması için tüm imkanlar hazırdır. Elbette bu durumdan sizi kurtarmaya çalışacak olan aile bireylerinin seferberliği yadsınamaz. Şartların düzeltilmesi için ise, yalnızlığa itilmeden ailenin içine yeniden çekilirsiniz. Oysa ki amacınız sadece ortamdan uzaklaşıp kafanızı dinlemeyi istemektir. Ama ne hikmetse yanlarındayken sizinle ilgilenmeyenler, uzaklaşmak istediğinizde bu duruma bir türlü izin vermezler. İşte böylesi zamanlarda aile bağlarının güçlü olması onlarla bir arada olmak zorunda olduğunuzu hissettirir. İşte bu tür birlikteliğin olduğu aile yapılarında yalnızlığı sadece içinizde yaşayabilirsiniz. Yalnız kalmanız imkansızlaşır. Gözden biraz olsun uzaklaşmak, rahatlamak ve kendinizi iyi hissetmeyi istemek gibi bir hakkınız yoktur. Hatta bunu düşünme hakkınız bile yoktur. Çünkü sizin bir aileniz ve onlarla yaşamak gibi bir zorunluluğunuz vardır.

Mutlu Ailem kadrosu

Mutlu Ailem oyuncuları ve hakkındakiler

  • Filmin Yönetmenleri: Nana Ekvtimishvili, Simon Groß
  • Senaryo: Nana Ekvtimishvili
  • Görüntü Yönetmeni: Tudor Vladimir Panduru
  • Kurgusu: Stefan Stabenow
  • Oyuncuları: Ia Shugliashvili, Merab Ninidze, Berta Khapava, Tsisia Qumsishvili, Giorgi Tabidze, Dimitri Oragvelidze, Giorgi Khurtsilava, Goven Cheishvili

Nana Ekvtimishvili hakkında

Nana Ekvtimishvili nin yazdığı romanlarında aile kavramının ön plana çıktığı görülmektedir. Dağınık aile yapısı içerisinde bireylerin hayata tutunmaya çalışmaları anlatılmıştır. Zor şartların iyileştirilmesi ve daha iyi şartlar oluşturmaya çalışmalarına dikkat edilmiştir. Bu senaryoda bunu daha başarılı bir şekilde görüyoruz.

Filmografi

  • Mutlu Ailem (2017)
  • Çiçek Açarken (2013)
  • Annemi Beklerken (2011)
  • Kayıp Anakara (2008)
  • Morgana Kız (2007)

Romanlar

  • Armut Tarlası (2015)

Edebiyat ödülleri

  • “Armut Tarlası” romanı için ilk kez 2016 Saba Ödülü
  • “Armut Tarlası” için 2014-2015 yılının en iyi Gürcü romanı için 2016 Ilia Üniversitesi Edebiyat Ödülü
  • İlk roman “Armut Tarlası” için 2016 Litera Ödülü
  • “The Pear Field” için 2021 Uluslararası Booker Ödülü için uzun listeye alındı
  • EBRD Edebiyat Ödülü 2021 Finalisti

Kaynak: Wikipedia

Benzer Gönderiler